Wat is Podotherapie?

PODOTHERAPIE is sinds 1982 in Nederland een wettelijk erkend paramedisch beroep. Dit is bij wet geregeld in artikel 34 BIG-wet. Onder andere betekent dit, dat de titel "podotherapeut" een beschermde titel is. Om deze titel blijvend te mogen voeren is registratie in het Kwaliteitsregister vereist. Om de 5 jaar vindt herregistratie plaats op basis van werkervaring, bij,- en nascholing. De opleiding tot Podotherapeut is een 4 jarige HBO-Bachelor  opleiding en is te volgen in Eindhoven (Fontys Hogeschool) en Enschede (Saxion Hogeschool).

 

De podotherapeut behandelt kinderen en volwassenen die onder andere door een verkeerde voetstand klachten in de voeten hebben of klachten hogerop in het lichaam hebben door een afwijkende voetstand. Tevens kunt u bij de podotherapeut terecht voor aandoening aan de nagels of huid, overmatig eelt, likdoorns, ingegroeide teennagels en overbelastingsklachten bij onderbeen- en voetspieren.

 

De Podotherapeut behandelt tevens Reuma,- en Diabetes Mellitus patiƫnten.

 

Werkwijze

Neemt u alstublieft het volgende mee bij het eerste bezoek:

  • verwijsbrief (indien u deze heeft gekregen van uw huisarts of specialist), ook zonder verwijzing kunt u rechtstreeks een afspraak bij ons maken
  • geldig identiteitsbewijs
  • verzekeringspasje
  • schoenen die veel door u gedragen worden en eventueel schoenen waarin u problemen ondervindt

 

Wanneer u voor het eerst komt wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan. Dit onderzoek duurt circa 45 minuten. Eerst vertelt u wat uw klachten zijn en daarna start het onderzoek waarbij er gekeken wordt naar de stand en beweeglijkheid van de voeten. Tevens worden eventuele pijnlijke gewrichten, pezen en spieren gelokaliseerd. Hierna wordt uw gehele lichaamshouding, de stand van heupen, benen  en voeten nauwkeurig bekeken. Eerst terwijl u stil staat daarna terwijl u loopt. Vervolgens wordt er een voetenscan gemaakt deze dient als basis voor de te vervaardigen zool. Tot slot worden uw schoenen beoordeeld.

 

Na het onderzoek kan meestal de oorzaak van u klachten worden vastgesteld en wordt er in overleg met u een behandelplan opgesteld. Vervolgens begint de Podotherapeut met het ontwerpen van de zool waarbij ondersteunende en/of corrigerende elementen worden gemodelleerd in een voetbed.

 

Wanneer u de zolen komt ophalen wordt pasvorm en werking nogmaals bekeken en maken we het voetbed passend in de meegebrachte schoenen. Eventuele kleine aanpassingen kunnen dan nog worden gedaan en ontvangt u adviezen over het gebruik en onderhoud van uw zolen.

 

Na circa 6 weken gebruik van uw steunzolen vindt er een nacontrole plaats waarbij de totale behandeling/klachtenverloop zal worden geƫvalueerd. Eventuele bijstelling aan de zolen of de opgegeven oefeningen kunnen direct worden toegepast.